Turnen

Turnen is een dynamische sport. De ontwikkelingen binnen deze sport gaan snel. Bij GYJATU Dronten zijn zowel jongens als meisjes lid van de turnafdeling. Zij turnen in diverse niveaus bij verschillende turngroepen. Wekelijks zijn er verschillende trainingsmomenten voor onze turnleden. Deze lessen worden gegeven in de Landing of in de gymzaal van het Perron.

Turnen is een jurysport. Dit houdt in dat je voor je geturnde oefening beoordeeld wordt door 1 of 2 juryleden per onderdeel. Afhankelijk van het niveau waarop je turnt, krijg je een oefening aangeleerd door de trainers en is er de mogelijkheid om aan regionale en landelijke wedstrijden mee te doen. Elk lid van de turnafdeling van GYJATU Dronten kan meedoen aan de jaarlijkse clubkampioenschappen, die aan het einde van het seizoen worden georganiseerd.

GYJATU Dronten neemt deel aan wedstrijden voor de 3e tot en met 6e divisie. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de turnsport en een keer een proefles mee te willen draaien, kan er contact opgenomen worden via het contactformulier

Op een speelse wijze bezig zijn met turnen staat centraal in deze lessen. Dit gebeurt met allerlei toestellen, zowel klassikaal als individueel. In de zaal staan meestal verschillende toestellen klaar, zoals rekstokken, balken, kasten en matten. Er zijn 3 groepen voor recreatief turnen meisjes, deze zijn ingedeeld op basis van leeftijd. Zie het lesrooster voor de dagen en tijden van deze groepen. De meisjes uit deze groepen doen niet mee aan wedstrijden, maar wel aan de clubkampioenschappen die GYJATU elk jaar organiseert.

 

De meeste kinderen turnen op blote voeten. Eventueel kunnen gym/turnschoenen met rubberen zool, maar blote voeten heeft de voorkeur. Verder mag een turnpakje, maar een korte broek/legging met t-shirt is ook prima. Liefst wel vrij nauwsluitend omdat dat veiliger is i.v.m. vangen bij bepaalde onderdelen.

De jongensleden van GYJATU turnen in deze jongensgroep. Hierbij zijn er jongens in de leeftijd van 7-15 jaar welkom. Er wordt getraind op verschillende onderdelen, zoals de vloer, ringen en rekstok. De jongens doen niet mee aan wedstrijden, maar wel aan de clubkampioenschappen die GYJATU elk jaar organiseert.

Deze groep is voor turnsters in de leeftijd van 6-9 jaar. Deze groep biedt jonge meisjes, die de potentie hebben om in een wedstrijdgroep te komen, de kans om meer te trainen. Zij worden voorbereid op het turnen van wedstrijden, waar ze aan mee kunnen doen als ze 9/10 jaar zijn.

In deze groepen turnen dames tussen de 8 en 12 jaar die op een wat hoger niveau kunnen turnen, namelijk de 5e en 6e divisie. Of je bij deze groep kunt turnen, is afhankelijk van het niveau waarop je het turnen beheerst. Deze dames krijgen in de lessen een oefening aangeleerd vanuit de voorgeschreven oefenstof en laten deze zien op de plaatsingswedstrijden, die georganiseerd worden door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De trainingen vinden twee keer per week plaats.

In deze groep turnen dames van 12 jaar en ouder. Ook deze dames beheersen het turnen op een wat hoger niveau en doen mee aan wedstrijden voor de 5e en 6edivisie, georganiseerd door de KNGU. In de lessen wordt er aandacht besteed aan elementen die de turnsters dienen te beheersen voor de wedstrijden. Turnsters van 12 jaar en ouder hebben geen voorgeschreven oefenstof meer, maar keuze oefenstof. Dit houdt in dat er in beperkte zin een eigen turnoefening kan worden bedacht, voor op de wedstrijden. Tijdens de lessen wordt er samen met de trainer gewerkt aan elementen om een oefening samen te kunnen stellen. De trainingen vinden twee keer per week plaats.

In deze groep turnen dames op selectieniveau. Zij doen mee aan wedstrijden in de 3e of 4e divisie. Zij kunnen in hun eigen niveau een districtsfinale, bondskampioenschap of NK behalen. Op een leuke, maar ook serieuze manier, worden deze dames getraind op lenigheid en kracht. Afhankelijk van de leeftijd, wordt er een voorgeschreven oefening of een keuze oefening aangeleerd, die getoond zal worden aan een jury op de wedstrijden. De trainingen voor deze groep vinden drie keer per week plaats.

gymnastics, female, performance

Lesrooster

Lesdag

Soort training

Tijd

Locatie

Doelgroep

Trainer

Maandag

Turnen meisje OB + MB 6de

17.00 - 18.30

Het Perron

Pre-instap t/m pupil 2

Kirsten

Maandag

Turnen meisjes MB 4/5/6de + BB jeugd H

18.30 - 20.30

Het Perron

Pupil 3 t/m jeugd

Kirsten

Donderdag

Turnen meisjes OB + MB 4/5/6de

17.00 - 19.00

Het Perron

Pre-instap t/m pupil 3

Melinda

Donderdag

Turnen meisjes BB

18.30 - 20.30

Het Perron

Jeugd t/m senior

Melinda

Vrijdag

Turnen meisjes OB 5/6de

17.00 - 19.00

Het Perron

Pupil 1 en 2

Lysanne

Vrijdag

Turnen meisjes MB 5/6de + BB

18.30 - 20.30

Het Perron

Pupil 3 t/m senior

Lysanne

Zaterdag

Turnen meisjes recreatie 1

10.15 - 11.15

De Landing

Groep 3 en 4

Lysanne

Zaterdag

Turnen meisjes recreatie 2

11.15 - 12.15

De Landing

Groep 5

Lysanne

Zaterdag

Turnen meisjes recreatie 3

12.15 - 13.15

De Landing

Groep 6 t/m 8

Lysanne

Zaterdag

Turnen meisjes recreatie 1-2

13.30 - 14.30

De Landing

Groep 3 en 4

Lysanne

Zaterdag

Extra training selectie

16.00 - 18.30

Lelystad

Pupil t/m senior

Melinda

Vakanties schooljaar 2023-2024

 
 Regio Noord
Herfstvakantie21 oktober t/m 29 oktober 2023
Kerstvakantie23 december 2023 t/m 7 januari 2024
Voorjaarsvakantie17 februari t/m 25 februari 2024
Meivakantie27 april t/m 12 mei 2024
Zomervakantie20 juli t/m 1 september 2024